Önmagunkhoz képest elég későn ejtettük meg az idén.
Régebben már sokat írtam arról, hogy van egy jó öreg diófánk, évről-évre kevesebb terméssel. És ezen a csökkentett adagon még az eddigi kettő helyett az elmúlt ősszel egy harmadik "vendégkutyával" is meg kellett osztanunk. :-)
Nem sok maradt, amivel munkánk volt.
Ráadásul míg a kutyák igazán kedvelik, a család kevésbé, nagy bánatomra.
A tisztítást az utóbbi években általában a két ünnep között végeztük, december végén, most csúsztunk, mert már csak 1 szem gyerekem társult, pont az, aki egyáltalán nem eszi a diót:-), és meg kellett várni, míg elszabadul a tanulástól, azaz a végez az aktuális vizsgáival. Mostanra csak egy tanulós csemeténk van, a másik kettő dolgozó nő:-) Korábban többen törtünk:-)
És, mert a diótörés nálunk hagyományosan filmnézéssel társul, nagy filmes mind a három leányzó, (adják a távol lévők is a tippeket) most se történt ez másképp.
Szóval kevés dió, sok film, majd tervezem, hogy írok még filmes bejegyzést itt a blogon.
A tisztított dió egyelőre nagyobb üvegekben vár a sorára a még aránylag hűvös spejzban, de aztán majd a fagyasztóba kerül, amikor a meleg miatt már kénytelen leszek hidegre tenni:-) Darálva és egészben is szoktam lefagyasztani. Többnyire ahogy jobban befér.
Már karácsonyra terveztem, hogy valamilyen fűszeres diót teszek az asztalra egészséges(ebb) nasiként, majd mindjárt kiderül, hogy egészség ide, vagy oda, a kalóriákban nem szűkölködik, hisz a diónak ez már alaptermészete puszta valójában is. Akkor nem volt idő tisztogatni., de ez az akadály elhárult, így hétvégén ki kellett próbálnom.
Édes verziót innen lestem, nem tettem hozzá csak fahéjat, de a végeredmény valami csúcs szuper lett.
A képen az üvegtálban lévő lenne az.
A sós-csípős dió recept meg ilyesmi, kissé meglepő ízvilág, (bár manapság már semmi sem az:-))
Olaj helyett vajat tettem hozzá, de nem kellett volna semmiféle zsiradék, utóbb már bántam, bár így is különleges finom volt, ja és egy ágacska rozmaring is bekerült a serpenyőbe, alaposan felaprítva, senki nem vette észre, csak kellemes ízvilág maradt belőle. Bár ebben az összeállításban a csili az igazán meglepő, a csípős dió nasi :-)
Na és ugye akár vaj, akár olaj, az olajos diót még megdobni zsiradékkal, hát igazi kalóriabomba lett.
Bár még így is értékes táplálék.
Ebből nem is lehet sokat enni, de az édes abbahagyhatatlan, szerencsére ez a kevésbé bomba :-).
Bár még így is értékes táplálék.
Ebből nem is lehet sokat enni, de az édes abbahagyhatatlan, szerencsére ez a kevésbé bomba :-).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése