...bár nem túl sok, de maradt a sonkából.
(Ezt nem tudtuk igazságosan szétosztani a lájkolók között:-)
A férjem ragaszkodott a parasztsonkához, természetesen én se vagyok semmi jónak elrontója. Mindkettőnk családjából ismert a régi disznóvágások házi sonkája, sőt még a közös életünk első éveiben sajátunk is volt.
Tavalyelőtt nagyon finomat vettünk, tavaly nagyon rosszat, így az idén már jó előre tudtuk a biztos forrást:-)
Komoly beruházás volt, itt látható a profilképe:-), le se merem írni a súlyát, az árát meg főleg nem. Zsír, épp csak egy kis védőrétegként, mutatóban volt rajta. Nem csak gyönyörű, de finom is volt a bükkfával füstölt Jászsági Parasztsonka fent említett példánya:-)
Na, de azért nem vagyunk ennyire nagy evők, a jókora csülök a fagyasztóban vár egy későbbi bablevesbe, vagy másba kerülésre :-), egy darabkát nyersen elutaztattak a gyerekek. A többit megfőztük, és a kaláccsal, tojással, sok-sok zöldséggel, salátával, természetesen tormával, méghozzá házi készítésűvel (is) reggelire, vacsorára becsipegettük. Hatan :-)
Régen a szülői házban a jófajta házisonka maradéka sonkás tésztában végezte. Nagyot fordult a világ, ma a Google már nem ilyen találatokat ad a témában, hanem elsők között a pizzát.:-)
És mivel aktuális volt a húsvét előtt véletlenül beszerzett "emeletes" pizzasütő tesztelése, egyértelmű volt, hogy követjük a trendet.
(A háromból két lányunknak vettünk egy-egy szettet egyeztetés nélkül, mert meglepetésnek szántuk, végül mi lepődtünk meg, mert kiderült egyikük szintén meglepte saját magát egy ilyennel :-)
(A háromból két lányunknak vettünk egy-egy szettet egyeztetés nélkül, mert meglepetésnek szántuk, végül mi lepődtünk meg, mert kiderült egyikük szintén meglepte saját magát egy ilyennel :-)
A sonkán kívül a maradék zöldségek, főtt tojások is a pizzán végezték. Sőt, még a felvert tojás is, ami kimaradt a kalácskenésből. A négy pizza tésztaalapja fél kg lisztből készült.
A hűtőben árválkodott egy csomag brokkoli, már eléggé a végét járta, én meg pizzában gondolkodtam, így született ez a light alap.
A sós, fokhagymás vízben megfőzött, leszűrt brokkolit áttörtem, kicsit kihűtöttem, elkevertem 2 tojással 2-3 ek liszttel, én kukoricalisztet és zabpelyhet tettem bele. Aztán sütőpapírral borított tepsin egy kerek alapot kreáltam belőle, erre pakoltam a feltétet, így sütöttem meg...
A sós, fokhagymás vízben megfőzött, leszűrt brokkolit áttörtem, kicsit kihűtöttem, elkevertem 2 tojással 2-3 ek liszttel, én kukoricalisztet és zabpelyhet tettem bele. Aztán sütőpapírral borított tepsin egy kerek alapot kreáltam belőle, erre pakoltam a feltétet, így sütöttem meg...
Finom volt...
De itt van még lehetőségként a mezei lencsefőzelék, ami finom sonkával, tojással.
Vagy akár egy ilyen Pikáns sonkaleves.
Aztán sonkával töltött palacsinta is szóba jöhet.
Vagy akár egy ilyen Pikáns sonkaleves.
Aztán sonkával töltött palacsinta is szóba jöhet.
Vagy a rakott krumpli mintájára készült rakott tészta, ami már kicsit hajaz ugyan a hagyományos sonkás tésztára, mégsem az. Ez a rakott tészta nálunk egyike azon kevés receptnek, amely a netől levadászva, kicsit magunkhoz igazítva többször elkészült már,
a következőképpen:
Hozzávalók:
30 dkg spagetti (makaróni, vagy bármilyen más tészta)
6 db főtt tojás ( vagy amennyi éppen kimaradt:-)
5 dl tejföl
kolbász (helyett mindig sonkát használok ebben a receptben)
25 dkg gomba ( ha van véletlenül, de más is jó, sőt nélküle is működik)
15 dkg reszelt sajt vagy ízlés, igény (esetleg kalória szerint :-)
kevés tej, vagy egy kicsi a tészta főzővizéből
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük, leszűrjük. ( De a levét nem öntjük ki)
A tejföl nagyobbik részét kevés főzővízzel és a sajt felével közé keverjük. Érdemes kissé hígabbra ("levesebbre") hagyni, mert sütéskor a tészta felszívja a fölösleges nedvességet, és könnyen száraz lehet a végeredmény
A tojásokat megtisztítjuk, felszeleteljük, megpucoljuk a gombát, szintén szeleteljük, (kicsit megpiríthatjuk ízlés szerint fűszerezve, de nem szükséges lépés)
a sonkát is felszeleteljük, apró darabkákra vágjuk
Egy jénait kiolajozunk, rétegezve belerakjuk az alapanyagokat, felül tészta legyen, amit még megkenünk a maradék tejföl és sajt keverékével
Előmelegített sütőbe toljuk 30-40 percre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése