Állítható doboz sütőformában, 75 dkg lisztből készült (középső állásban)

Hozzávalók:
75 dkg liszt, 1,25 dl étolaj, 4-5 dl langyos tej, (egész véletlenül túrókészítésből visszamaradt savóval készült, ha lenne mindig a háznál, sosem használnék tejet a kalácsokhoz.)
fél élesztő, 10 dkg cukor, pici só, 3 kanál cukrozatlan kakaópor, esetleg mazsola
Nem tévedés, nincs benne tojás. Az "előírásnál" mindig kevesebbet tettem tojásból a kelttésztákba, azt gondoltam, hogyha a kenyér jól sikerül nélküle, a kalács miért ne. Az évek alatt azt tapasztaltam, hogy sokkal könnyebb lesz a tészta, ráadásul az esetleges maradék másnap is sokkal élvezhetőbb, mint a tojásos változat esetében.
A kakaó kivételével az alapanyagokból tésztát dagasztunk. Az alaposan kidolgozzuk, majd két részre osztjuk, az egyikbe belekeverjük a kevés tejben, vagy vízben feloldott kakaóport. Két külön edényben, letakarva megkelesztjük a világos és kakaós tésztát.
A cipókat külön kinyújtjuk, egyiket a másikra rakjuk, feltekerjük. Jól kivajazott, lisztezett vagy sütőpapíros formába tesszük, 1,5 órát állni hagyjuk, majd 200 fokon (alsó-felső sütéssel) 50-60 perc alatt megsütjük. Sütés után, még forrón, megkenem fagyos vajjal, esetleg zsírral,
ezért nem kenem sütés előtt semmivel.
Ha nem akarjuk, hogy nagyon kidagadjon a formából a kalácsunk, érdemes a formát a legnagyobb méretre állítani, legközelebb én is így fogom, mert nehéz volt a magas, puha, foszlós kalácsot szépen szeletelni.
sZIA! kIPRÓBÁLTAM ÉS ISTENI. aNNYIRA vacak a gáztűzhelyem, hogy nem fűztem hozzá nagy reményt, de nagyon finom lett, igazi foszlós kalács. Írod, hogy a kenyérhez hasonlóan készíted. Írnál nekem ilyen jól sikerülő kenyér receptet? Eddig gondolni sem mertem rá, mert a tűzhely időnként kikapcsol, újra kell begyújtani és nem is nagyon jól süt, de ez a kalács olyan jól sikerült, hogy kedvem lett kipróbálni a kenyér sütést. Tudzs ajánlani nekem jó receptet? Köszi Andi
VálaszTörlésSzia! Nagy öröm, ha valaki másnak is sikerül az általam feltett recept...visszaigazol, hogy jó, ha másokkal is megosztom itt a blogon. Külön köszönet, amiért meg is írtad ezt nekem..:-))
VálaszTörlésA kenyérrel kapcsolatban több bejegyzést ejtettem már meg, ezt:
http://sz-pont-marika-foltos-dolgos.freeblog.hu/archives/2009/06/22/Kenyersutes_otthon/
ajánlanám elsőként, én ezzel tanultam.. de hozzáteszem, nekem is volt tanulópénz, a sütő, ha lassú, az egy kenyér esetében jó, mert legalább átsül...Azt vallom, hogy, aki igazán akarja, az előbb-utóbb kikísérletezi a saját kenyerét...de az is a dologhoz tartozik, hogy még 5 évi rendszeres kenyérsütés után is előfordul, hogy nem lesz mindig tökéletes...de azt is mindig felhasználjuk, bundás kenyér pirítós stb...szóval nem szabad feladni.
Ajánlom hogy előbb csak fél adaggal próbálkozz...
Ha valamit itt kifelejtetem, akkor nyugodtan kérdezz, nagyon szívesen válaszolok, és osztom meg saját tapasztalataimat a témával kapcsolatban...sok sikert!