
Külön köszönet Nagymamisnak a finom sütireceptért, amit végülis a "vendégségben", vagy mondhatnám úgyis, villámlátogatáson :-)) itthon járt nagylányom követett el:-)) míg én az ebédet főztem. Közös tevékenység a konyhában...:-) címszó alatt, mint kiskukta korában:-))
A meggyes-csokis kalács saját gyártmány:-))
Itt a receptje:
Meggyes-csokis kalács
hozzávalók:
Tészta:
víz, tej, joghurt, bármelyik, vagy akár vegyesen
1 tojás (kellene, de én az olajban sült keltek kivételével, fánk, lángos... egyetlen kelttésztába se teszek tojást)
1 db savanykás alma reszelve-(nálam) ez most kimaradt, de csak jobb lesz tőle
50 dkg liszt
1 mokkás kanál só
7 dkg cukor
5 dkg vaj, olvasztva
fél élesztő,
Ezekből tésztát dagasztunk, kelesztjük.
Töltelék:
1 üveg meggybefőtt, levétől lecsepegtetve (vékonyra szeletelt almával is finom)
10 dkg apróra vágott csoki, de lehet több is
őrölt fahéj
A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra lapogatom, rászórom a tölteléket, feltekerem, akár a bejglit, kicsit megsodrom, majd csigavonalba feltekerem, és egy sütőpapírral bélel sütőformaába teszem ( egy 30cm átmérőjű kerek formát használtam) letakarva kb. 45 percig kelesztem, tetejét, mézzel vagy cukros tejjel megkenem, megszórom mákkal, vagy vágott mandulával, ki mivel szeretné, és 200 fokos, előmelegített sütőben 50-60 percig sütöm, alsó-felső sütéssel. Még forrón megkenem ismét mézzel, vagy cukros tejjel...és nem veszem ki azonnal a formából, kicsit hagyom előtte hűlni.
Három baja van: finom, gyorsan fogy :-)) és hizlal:-))
Jó étvágyat!
És ízlett a családnak? Nálunk nagyon npszerű! A meggyes-csokis kalács finom lehet! Leírod majd?
VálaszTörlésIgen, ízlett mindenkinek...a meggyes kalács receptjét, utólag beírom ide a bejegyzés végére...
VálaszTörlés