...naranccsal, vagy nélküle, nagyon könnyűek, nagyon csokisak, nagyon finomak. :-))
Szülinap előtti csokitorta szülinapra:-))
Szülinap utáni narancsos csokitorta szülinapra:-))
Ez utóbbinak a receptjét lejegyzem... remélvén, hogy innen nem vész el:-)) és, ha netán valaki, valami hasonlót szeretne, akkor használja kedvére.
Recept következik:
Narancsos "csupacsoki" torta
...naranccsal, vagy nélküle, nagyon könnyűek, nagyon csokisak, nagyon finomak. :-))
Szülinap előtti csokitorta szülinapra:-))
Szülinap utáni narancsos csokitorta szülinapra:-))
Ez utóbbinak a receptjét lejegyzem... remélvén, hogy innen nem vész el:-)) és, ha netán valaki, valami hasonlót szeretne, akkor használja kedvére.
Recept következik:
Narancsos "csupacsoki" torta
Piskóta
hozzávalók
6 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
3 dkg kakaó
6 ek víz ( lehet narancslé is)
6 ek étolaj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
alaposan megmosott narancs reszelt héja
-Hagyományos módon piskótát készítünk a fenti alapanyagokból.
-A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval felverjük, amikor már fehéredik, nagyjából a cukor felét hozzáadjuk, és azzal együtt verjük kemény habbá.
- A maradék cukorral kikeverjük a tojások sárgáját, jó habosra, ezt kezdő háziasszonyok nem mindig tudják. Amikor jól kifehéredik, habosodik, akkor a jó.
-Beletesszük a vizet, (vagy narancslét) majd apránként hozzáadjuk az olajat.
- Hozzákeverjük a felvert fehérjét, és a lisztet, amit előbb jól elkevertünk a szódabikarbónával, és kakaóporral.
-Óvatosan elkeverjük, ne törjük össze a habot, majd egy kb. 28 cm-es, sütőpapírral bélelt, vagy zsírral kikent tortaformába tesszük. Bemelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük, légkeveréssel 160 fokon.
Tipp: A zsiradékok közül a sertészsír a legjobb sütőformák kikenésére, mert nem tartalmaz vizet, ezért ezt ajánlatos használni, ha nem akarjuk, hogy leragadjon a sütink és nincs kéznél sütőpapír.
-A piskótát , ha kisült kivesszük a formából, és a lehető leggyorsabban kihűtjük, utána letakarhatjuk, nehogy kiszáradjon, ha nem tudjuk azonnal tölteni.
-Mielőtt töltjük három lapba vágjuk.
Krém 1-csupacsoki
3 csomag étcsokis csokoládépuding (Ha nincs étcsokis, a sima csokis is jó, abba szoktam még egy fél tábla étcsokit beletördelni, vagy kakaóport tenni)
1 liter tej
7-8 evőkanál cukor, ennyitől kellemesen kakaós marad az íze ( de ízlés szerint)
10 dkg margarin
-A pudingport és a cukrot egy edényben elkeverem kevés tejjel, egy másikban felforralom a maradékot, majd ráöntöm a pudingra, összefőzöm.
-Nem várom meg amíg kihűl, melegen, de nem túl forrón, kicsi adagokban adom hozzá a szobahőmérsékletű margarint
(Nekem minden más módszerrel kicsapódik, és csúnya lesz a krém, ha túl forró a puding, akkor meg elfolyósodik az egész és nem lesz "tartása".)
Nagyon jó állagú, szép selymes, nem túl margarinos krémet kapunk így, amit hagyunk kihűlni.
Tipp: Megkenhetjük már ezzel is a piskótalapokat, a krémből kívülre is marad, így eddig a jól bevált Csupacsoki tortánk receptje, de ez most a Narancsos csupacsoki tortáról szól, nézzük hogyan tovább )
Krém 2-csupanarancs
3 dl narancslé, lehet frissen facsart (nekem ez volt), vagy bolti 100%-os lé
4 dkg finomliszt
2 ek. cukor
1-2 narancs reszelt héja
-Ezekből krémet főzünk, a fenti pudingnál leírtak szerint és kihűtjük.
Tipp: Ha a friss narancsunk nem ad elég levet, akkor szénsavas ásványvízzel lehet kiegészíteni 3 dl-re, ha más megoldás nincs:-))
Összeállításhoz (ezek nélkül is összeállítható már a torta)
csokireszelék
10 dkg tortabevonó étcsoki
4 evőkanál étolaj
-Három lapba vágjuk a piskótánkat.
-Az első lapra rákenjük a krém nem teljesen felét, megszórjuk csokireszelékkel.
-A következő lapot mielőtt rátesszük, megkenjük a narancskrém felével. A narancsos részével borítjuk a csokis krémre.
-A második lapra is kenünk csokikrémet, megszórjuk csokireszelékkel.
- Következik harmadik lap, de mielőtt ráhelyezzük a maradék narancskrémmel megkenjük. Ezt is a narancsos felével tesszük a csokikrémre.
-A tortát kívül is bekenjük csokikrémmel, tetejét tortabevonóval, vagy ízlés szerint díszítjük.
Jó étvágyat!
Hát nem néznek ki rosszul!!! :-) Boldog születésnapot neki.
VálaszTörlésHát, olyan nagyon jól sem, legalábbis a narancsos:-)) de mi "csokitó" pártiak vagyunk, nem baj, ha ronda, de legyen finom. :-))
VálaszTörlésNincs értelme pepecselni házi használatra:-))
A kés és tortalapát pillanatok alatt képes lerombolni hosszú órák munkáját:-)))
Boldog születésnapot az ünnepeltnek! ....így utólag is.
VálaszTörlésFincsi lehetett a torta.....a kés és a tortalapát rombolása is ezt bizonyítja.
Ja, igen, én figyelmetlen! Mónika! Köszönöm az ünnepelt nevében is a jókívánságot!
VálaszTörlésErika! Köszönöm Neked is! :-))
VálaszTörlés