Tegnap mire igazán felébredtünk, már hét ágra sütött a nap, pillanatok alatt elvarázsolta a pár centi friss havat, na meg aztán a szellővel összefogva, nagyon sokat szárított is a földeken. Igazi tavaszi illat volt a levegőben. Jobban ment a munka is...
Mostanában elhatalmasodtak a könyvek a blogomon, de majd lesz még ennek böjtje is, amikor ki lehet vonulni a kertbe tenni-venni... vagy esetleg ismét a varrógépre cserélem őket...Azért a fő területem mindig is a konyha marad, csak nagyon sok ismétlés készül, fényképezni se mindig van kedvem. De néha mégis, bár nem mindig kedvem szerinti képek sikerülnek (lásd lent :-))...
Egy időben gyakran sütöttem E.Margitka oldaláról a Joghurtos riegelt, aztán meg is feledkeztem róla, míg az ősszel Moha blogján meg nem láttam a Gyors magos bucikat.
Kipróbáltam, naná, hogy nem szó szerint, de azóta nálunk is rendszeresen készül. Most épp két egymás utáni vasárnapon, mindig 1 kg lisztből. Egy része elkopik sütés napján, a maradék meg a fagyasztóba kerül, aztán onnan kopik.
Az én verzióm, a Rozsos, magos bucikra, a fent említett szerzők után szabadon :-))
50 dkg kenyérlisztből,
egy fél élesztővel,
pici cukorral este kovászt készítek.. nálam ez minden kenyér ( és sok péksütemény)alapja, soha nincs öregtésztám, ellenben mindig készül sütés előtti este a felhasználandó liszt feléből kovász.
Másnap hozzáteszek:
20 dkg kenyérlisztet,
30 dkg teljes kiőrlésű lisztet, legtöbbször rozslisztet (keverni nem szoktam a teljes kiőrlésű liszteket, mert akkor már hiányzik az egy bizonyos teljes kiőrlésű liszt nyújtotta illat és ízvilág. A rozsos az legyen rozsos, a tönköly, meg legyen tönköly...
2 dl olajat
1 kanálka főttkrumplit
4 lapos teáskanál sót
2 ek. ecetet (aszkorbin helyett)
valamint nagyjából felesen víz és tej kerül bele.
Valamint, ha rozslisztet használok, szívesen dagasztok a tésztába egy kis őrölt köményt, esetleg koriandert is a riegel mintájára.
A tetejére ízlés szerint magokat szórok. Lenmag, tökmag, szezámmag, szotyi...stb
Másnap a kovászra rászórom a liszt másik felét mindent beleteszek, bedagasztom, lehet jó gyenge tésztát készíteni. Duplájára kelesztem, lisztes lapra kiborítom, lelapítom ujjnyi vastagra, megspriccelem vízzel, megszórom magokkal, egy kicsit sodrófával belesimogatom a tésztába, megint megspriccelem. Tetszés szerinti kockákra, téglalapokra vágom. Nekem két nagy tepsinyi lesz ebből. Még félórát kelesztem, majd 220 fokos előmelegített sütőben sütöm egyszerre a két tepsivel, légkeveréssel.
Nagyon finom, nagyon kapós, köszönet a receptekért, ötletekért az érintetteknek :-)))

Akkor ha jól értem este 25dkg kenyérlisztből,fél élesztőből kis cukorral kovászt készítesz és másnap adsz hozzá MÉG 20dkg kenyérlisztet és 30dkg teljeskiörlésű lisztet?
VálaszTörlésNem.. mindig az összes liszt felét veszem el a kovászhoz. Általában 1kg lisztből sütök, ilyenkor 50 dkg kenyérlisztből készül a kovász.
VálaszTörlésNekem így bevált, eleinte próbálkoztam sokféle aránnyal.