...de maradjunk egyszerűen a csatninál:-))
Az úgy volt, hogy rengeteg paradicsom termett, és hosszan a kiskertben. Csak az októberi hosszú hétvégén szedtem ki a töveket, de addig már két adaggal készítettem ebből a finomságból.
Savanyúságnak nem szeretjük a zöldparadicsomot, valamennyit győzünk még bevárni, hogy beérjen a lakásban...ablakpárkányon, tálcán szétterítve folyamatosan érik, pirosodik...de valamit kezdeni kellett a sok zölddel. Kidobni sajnáltam, tudván, hogy egyesek még piacra menni is képesek érte:-)) Szóval megveszik...
A sok kérdésre, hogy mit kezdjek vele, jött a gasztromágus:-)) férjem nagy ötlete, ez a csatni.
( Gasztomágus= szereti a gasztroműsorokat a TV-ben, aminél fogva nyitottabb az újdonságokra, felénk, nálunk szokatlan ízekre.)
És így lett 3x2 kg zöldparadicsomból sok pici üveg csatni. Az első adag még szolidabb, a harmadik alkalommal már elég merész ízesítéssel készült. Ez azt jelenti, hogy csípős, extra csípős, de az erős paprikán kívül a friss gyömbért, fokhagymát is "kissé" megemeltem benne.
Recept:
2kg zöld paradicsom héjával feldarabolva
3 piros alma héjával feldarabolva
3 hagyma, megtisztítva, feldarabolva kisebb darabokra
1 fej fokhagyma, de lehet kettő is:-))
fél citrom leve
1 1/2 evőkanál só
1 1/2 teáskanál fahéj
12 dkg cukor ( ízlés szerint)
1 dl almaecet ( vagy vörösborecet+kevés balzsamecet)
1 marék mazsola
1 hüvelykujjnyi darabolt friss gyömbér ( de jó a por is)
erőspaprika sok... nagyon sok:-)) (ízlés szerint) 2-3 zöldpaprika, jó csípős fajta, annak, aki szereti, mindenestől beleszeletelve
egy csipet szalicil ( még annál is kisebb)
Mindent beleteszünk egy ép zománcú nagy fazékba, és lassan, közepes melegen felfőzzük. 30 percig fedő nélkül csendesen főzzük, néha-néha megkavarjuk. A fokhagymából érdemes a végére is hagyni valamennyit, amikor már minden puha benne.
Ennek darabosnak kell lenni, nem kell passzírozni, turmixolni, és édes-savanyú-csípős ízvilágúnak....
Előkészített, forró csavaros üvegekbe öntjük, s azonnal lezárjuk.
Előtte a tiszta üvegeket tányérra tesszük, kevés vizet öntünk bele, és 5 percig mikrózzuk…majd a vizet kiöntve kihűtjük.
Előtte a tiszta üvegeket tányérra tesszük, kevés vizet öntünk bele, és 5 percig mikrózzuk…majd a vizet kiöntve kihűtjük.
A tiszta tetőket forró vízzel leöntjük, amibe teszünk egy kis szalicilt … Lecsepegtetve ezt csavarom a megtöltött kis üvegekre, aztán kb 1 percre fejre állítom, majd ősi módszerrel, megy a száraz dunsztba.
Sok recept tanulmányozás után állt ez össze, ennél sokkal több cukorral és ecettel készülnek általában. A tartósítószert nem mertem kihagyni, igaz tényleg csak épp megmutattam neki.
Sült húsokhoz már teszteltük, de finom pirítósra kenve...sőt, csak úgy magában kanalazva is :-)
Hűha! Ez merész! De ettől még lehet finom. Sajnos én erről lemaradtam, mert nincs már paradicsomom, főleg zöld nincs. Egyébként jól néz ki.
VálaszTörlésMónika! Ez már nem igazán a "merész" kategória nálunk.
TörlésDe nagyon finom, az biztos:-)
A fűszerek külön-külön nem érződnek, de együtt remekül érvényesülnek. A családunkban már nem újdonság a fahéj ilyen "fajta" használata...néhány padlizsános ételhez szoktam használni, például a muszakába mindenképpen kell, fokhagymával együtt:-))
Csak nálunk, magyaroknál szokás édes ízhez társítani ezt a fűszert...:-))
Ez a helyzet a szegfűszeggel is..az alábbi receptet minden ínyencnek tudom ajánlani, mert nagyon különleges, és nagyon finom...
http://www.nosalty.hu/recept/sved-csulok
Mondom, ettől lehet finom, jövőre szerintem én is készítek egy kisebb adagot. :-)
TörlésSzívesen megkóstolnám......még sosem ettem. Jövőre én is elkészítem.
VálaszTörlésKellemes, szép hetet! Nálunk egész nap csak esett és esett.....már elég lenne!
Most készült ilyen nálunk is először, de ahogy a fahéj-fokhagyma páros sokaknak meglepő, eszembe jutott, hogy mikor kicsik voltak a gyerekek, már érett paradicsomból készítettem hasonlót, hullott almával... elő is kerestem a régi receptet, bizony abban is volt minden, ami itt fel van sorolva, kivéve a gyömbért...csak azt passzírozni kellett. Az pedig magyar recept volt, úgy 20 éve...egészen biztos:-))
TörlésNálunk csak borongott ma, még napot is láttunk időnként. Minket ma elkerült az eső...itt elsején esett, de akkor egész nap.
Erika! Most jutott eszembe...hajnalban itt is esett:-) hisz arra ébredtem...:-)) De már olyan régen volt:-), hogy el is felejtettem:-)
TörlésFinom! Köszönjük!
VálaszTörlés:-)) Egészségetekre! A puding próbája az evés:-))
Törlésörülök, hogy ízlik:-))
Végre találtam a zpariknak hasznát!! Sajnáltam volna kidobni, utóérlelni meg nem szerettem volna, mert refluxos vagyok, és ha nem teljesen érett a pari, szörnyen ég tőle a gyomrom!!
VálaszTörlésLenne egy kérdésem: a ZÖLD mennyire/milyen fokozatú legyen?? vagy az mindegy??? zöld és kész???
Örülök, hogy segíthettem! :-))
TörlésIgen, zöld és kész. Remélem ízleni fog:-) Nálunk nagyon bejött:-)