A legtöbb tapasztalatra E.Margit oldalán tettem szert. Meg kell még említenem Limarát, aki az előbb említett oldalon és újabban a saját blogján is folyamatosan működteti a "pékecske-képző" intézményét:-))) sokunk örömére.
A tanulópénzt megfizettem rendesen, vagy inkább a családom (?), :-)) akik nem éppen zokszó nélkül, de elviselték a kísérleti házi péküzememet. Egy jó év kellett, mire majdnem elégedett voltam az eredménnyel, de közben mindig elfogytak a kevésbé "eltalált" kenyerek is. Sokféle liszt összetétellel próbálkoztam, igyekeztem kicsit "sötétíteni" a dolgot. Ez utóbbi csak ötből kettőnknek jött be a családban, a többiek még reklamáltak...
Aztán egyszer csak megszületett az a kenyér, aminek a csak kenyérlisztből készült változatát a család egyik fele, a harmadában teljes kiőrlésűt pedig a család másik fele fogadta el. Azóta a kenyérlisztes változat is kap egy kis korpát, sőt a barnább, friss kenyérnek is erősen nőtt a támogatottsága. :-))) Még a fűszerektől illatozó rozsos változatnak is :-)))
A lányaim kevesebbet cikiznek, sőt azt tapasztalom, hogy egy ideje már el is dicsekszenek a házi kenyerünkkel és ki is állnak mellette.
Miután sikerült a kenyérsütésből rendszert"csinálnom" és kikísérleteztem a nekünk jó kenyereket, kezdett kicsit egyhangúvá válni a dolog, nem volt benne kihívás, így becsempésztem egy kis ilyet-olyat...a neten talált ötletek alapján. A teljesség igénye nélkül néhány, ami elnyerte a család tetszését.
Mostanában készült nálunk is a méltán nagy népszerűségnek örvendő napraforgó kenyér, amit Max juttatott el a "gasztroköztüdatba".:-)) Az eredeti recept itt található. Nem lett egy mintapéldány, de nagyon finom, bár semmi köze a kenyérhez, inkább a pogácsára emlékeztet az íze. A férjem szerint a húsvéti sonkával se lehet rossz :-)))
.jpg)
A napokban készült a farmer kenyér, ez is a küllemével ragadott meg, bár közel sem olyan látványos, mint a fenti napraforgó, viszont sokkal"kenyeresebb". Egy kicsit felturbóztam, az eredeti recepthez képest én fokhagymás olajjal kentem meg, amiről a kép ugyan nem árulkodik, de sütésekor az illat annál inkább.
.jpg)
Most jöjjön akkor, ami szerintem mindet felülmúlja, Limara polentás kenyere.
A külcsín nehezen alakult, azért harmadjára majdnem olyan volt, mint az eredeti, de a belbecs mér az elsőnél is rendkívüli volt !!! Csak ajánlani tudom mindenkinek!
.jpg)
Ha ezek után még valakit érdekel leírom a saját, bevált kenyérreceptemet.
Sütés előtti este:
50 dkg kenyérliszt
negyed élesztő
pici cukor, vagy méz
víz
A lisztet egy nagyobb kelesztőtálba tesszük, közepébe egy mélyedést készítünk, mehet bele a cukor, vagy méz, a belemorzsolt élesztő, rá egy pici langyos víz, majd a liszttel kicsit megszórom a tetejét.
Ha felfutott az élesztő, annyi vízzel keverem el a lisztes anyagot, hogy a végeredmény kicsit keményebb legyen a galuska tésztájánál. Teszek rá egy "patentos" tetőt és szobahőmérsékleten hagyom reggelig.
Sütés napján:
50 dkg kenyérliszt ,1-2 ek búzakorpa, 1 teás kanál sikér
(ha teljes kiőrlésű kenyeret készítek akkor kb 15 dkg kenyérlisztet, 35 dkg teljes kiőrlésű lisztet és 2 teás kanál sikért veszek)
2 ek. ecet
3 ek. olaj
4 csapott teás kanál só
1-2 teás kanál tört krumpli
nem túl sok víz, én mindig hideget teszek bele, mert azt mondják annál jobb lesz a kenyér, minél lassabban kel a tészta.
Elkészítés:
Az esti kovászra másnap a leírtak sorrendjében rápakolok mindent, dagasztom, kelesztem, majd úgy 30 percnyi kelesztés után gyengén átgyúrom, újra kelesztem. Most már hosszabb ideig kel, lehet, úgy 1 óra is, ez függ a hőmérséklettől.
Ekkor lisztes munkalapra kiborítom ketté osztom, majd a következő módon formázom. Sütőpapíros tepsire teszem. Letakarva kelesztem általában másfél órát, de ez függ konyha a hőmérsékletétől is.
Kb. negyed órával a sütés előtt bevágom a kenyérkék tetejét, ugyanekkor bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A felső sínre teszek egy sütőlemezt, amibe egy kisebb edényt helyezek, (kímélendő a tepsit)...ebbe a kicsi edénybe forróvizet öntök, amikor a langyos vízzel alaposan lespriccelt kenyereket beteszem.
200 fokos légkeveréses sütőben egy óra alatt megsülnek. Utána hideg vízzel megpermetezem, rácsra teszem, és hallgatom a cserepezést.

Nagyon szép ez a kenyér,biztosan nagyon finom is.Mi karácsonyra kaptunk a nagyobbik lányoméktől egy kenyérsütő gépet,azóta nem veszünk az üzletben kenyeret.Én még mindíg kisérletezek vele,hogy mégjobb legyen és izgalmasabb,de most már legalább tudom mit eszem.
VálaszTörlésMég mielőtt belekezdtem a házi kenyérsütésbe mi is vettünk a szüleimnek. Gondoltam két főre majd elsütöget Anyukám, de nem jött be neki. Nem volt türelme kikísérletezni. Akkoriban én is eljátszottam a gondolattal, de féltem, hogy csak futó kaland lesz a kenyérsütés és aztán rakosgathatnám a sütőgépet. Na meg hozzájött Anyukám nem épp eredményes próbálkozása, így aztán maradtam a hagyományos módszernél.
VálaszTörlésDe tudom, hogy nagyon sokan sütnek géppel is gyönyörű kenyereket, gondolom gépe is válogatja, meg "péke" is, kinek mennyi türelme van kikísérletezni a megfelelő arányokat. Ha mi készítjük, tényleg azt hisszük, tudjuk mit eszünk, aztán kiderül, hogy mégsem. Most már állítólag teljes kiőrlésű, korpás dolog sem egy főnyeremény. Biztos hallottad a fertőzött gabona esetét. Itt is írnak róla:
http://velvet.hu/sztori/2009/06/22/nemzokeptelenseget_es_rakot_okozhat_a_fertozott_gabona/
Tisztelt Cim!
VálaszTörlésÖsszesen kell hozzá 50dkg liszt.
Várom aválaszt. Köszönöm
Tiszteletel:Pappné
Kedves Pappné!
VálaszTörlésNem, 2x50 dkg liszt kell ehhez a kenyérkéhez.. 2 db kb 70 dkg-os lesz belőle....
Egyszer a kovászhoz teszek 50 dkg-ot, amit a sütés előtti este készítek, másnap, meg ehhez a kovászhoz adom a következő 50 dkg lisztet, meg a többi belevalót...
Jó munkát, kitartást (mert az is kell) nem feladni! Sok sikert!