Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisváros, a szomszédságában pedig egy kisfalu. A kisvárosban éldegél a családunk, benne három "eladó" leányunk. A kisfaluban meg sok-sok szívtipró fiatalember. Na már most, a sors úgy hozta, hogy két leányzónknak ebből az imént említett faluból csapja szelet egy-egy szívtipró. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a harmadik lány kegyiért is onnan (is)folyik a harc:-)
A szülők mindkét családban töktermeléssel (is) foglalkoznak. Ilyenkor már beindul a zsenge tök "szüretelése" a fiúk pedig zsákszámra hordják a tökeiket :-)) Mivel ez a zöldségféle a családunk kegyeltje, hisz valamilyen formában mindenki szereti, igazán örülünk az "ellátmánynak".
Az e heti menü, a teljesség igénye nélkül:
- kedd: kapros tökfőzelék, a maradék csirkepörkölthöz
- szerda: a maradék tökfőzelék levesként funkcionál (második fogás tökmentes)
- csütörtök: darálthússal töltött tök kapormártással
- péntek: itt már egy jó kis borsóleves pipiaprólékkal bekerült a képbe, de készült hozzá sütőben sült rántott tök, rizzsel és tartárral, na meg töklecsó, természetesen tojással.
Erről írok kicsit bővebben, mert a mi családi töklecsó receptünkre sokan rácsodálkoznak, (mint annak idején a férjem is) de, aki kóstolta, még nem csalódott benne. Kizárólag zsenge tökből készül, annak is csak a kicsit vastagabban lehámozott héjából, amit vékonyra reszelek mielőtt lesózom. Aztán kinyomkodom a levéből és megy a jó hagymás pörköltalapra. Kevesebb paradicsommal készül, mint a hagyományos paprika lecsó, de ugyanúgy lehet tuningolni kolbásszal virslivel...mi tojással szeretjük.
Tegnap este az utolsó falat is elfogyott. Pár órára, és aztán megérkezett az utánpótlás. :-)

Köszönet minden érintettnek, minden "szállítmányért"!
Ma még nem ettünk tököt, más készült ebédre, de azért én nem vagyok már tökmentes, kóstoltam a ma délutáni főztömet (is), az újabb adag töklecsó, "rendelésre", már csak tojásra vár.:-))
Így telnek a mi tökös napjaink. :-)) De tudom lesz még ennek böjtje is...
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy zsebkendőnyi veteményesembe került két tökpalánta is, csak reménykedni tudok benne, hogy azok is megtökösödnek a nyár folyamán :-)))
Mert (a) tök jó!!!
Én is imádom a tököt,de a sütőben sölt rántott tököt nem ismerem.Leírnád a receptjét?
VálaszTörlésElnézést hogy minden bejegyzésedhez csak most írok-:)),de nagyon elfoglalt vagyok az utóbbi időben és olyan keveset tudok olvasni.:(
Jaj, de hogy kell elnézést kérned! Olvasni azért olvasnak néhányan, de ahogy látod, rajtad kívül nem sokan írnak nekem, úgyhogy mindig nagyon örülök a kommentjeidnek. :-))) (Meg másokénak is persze:-)))
VálaszTörlésRántott tök: A bepanírozott tökkarikákat, egy sütőpapíros tepsibe rakom, meglocsolom olajjal, hogy mindre jusson egy kicsi, ebből folyik le valamennyi a tepsi aljába. Előmelegített sütőbe teszem, nálam alső-felső sütéssel 250 fokon megsül 10-15 perc alatt,. Légkeveréssel is próbáltam a múltkor 2x10 percig, közben megfordítottam egyszer őket. Ez utóbbinál jobban "elszáll" a tök nedvessége, nekem jobb az állaga. Nem löttyed össze készen se. :-))
De az lenne az igazi, ha a tepsit felforrósítanánk az olajjal, és abba tennénk bele a panírozott tököt, utána menne vissza a sütőbe, így is csináltam már, csak így macerásabb.