Tudom nem kellene ebből bejegyzést készíteni, hisz nem egy nagy dolog.
Főleg, hogy abszolút tésztás családból származom, Apukám és Öcsém ma is nagyfogyasztók.
Apai Nagyapám szintén szerette, ennél fogva Nagymamám profi volt a tésztagyúrásban és alaposan kitanulta Anyukám is.
Neki manapság is pik-pakk készen van, csak sodrófa és kés kell hozzá, semmi gépezet :-)
Nagymamám készített a család számára száraztésztát, így aztán, amikor én férjhez mentem és jöttek sorba gyerekek, ez a konyhai művelet kimaradt a repertoáromból.
Elsősorban azért (is:-), mert a férjem alapvetően húsevő:-)
Tésztaként csupán a nokedlit, (ebből gyorsan profi lettem:-) és a tarhonyát tartja nagyra, természetesen jóféle pörkölttel:-)
(Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a tarhonyánk is házi volt sok évig, Nagymamámtól elleste a készítése tudományát Anyukám. Ez munkásabb, mint egy széles metélt előállítása házilag, én ezt még meg se próbáltam.
Mivel Nagymamám nagy családot látott el tésztával, ő már úgy 30 évvel ezelőtt beszerezte a tésztagépeket, hogy legyen egy kis segítsége...az egyik a képen látható, éppen nagyon lisztes szerkezet.
Bizony nem strapáltam le, pedig 27 éve van már nálam
sajnos:-(...
Évente 1-2 alkalommal veszem elő.
Azóta lettek tésztás lányaim, a háromból kettő, de a vonalaikra vigyázva csak módjával fogyasztják, ráadásul egyikük főleg az olasz irányvonalat kedveli, spagetti, makaróni, és egyéb csalafinta tésztafigura:-)
Na meg ki is röppennek, röppentek... ritkán, akkor is kevés tészta fogy nálunk.
De olyan sok főzős műsorban gyúrtak mostanában, :-) na meg egyik kedves levelezőtársam is bogarat ültetett a fülembe,
úgyhogy a minap elővettem...
Még egy érdekesség, nekem legalábbis: a képeken látható gyúródeszka a házzal "járt" . Anno, két idős néni rengeteg tésztát gyúrt rajta eladásra...sok-sok évvel ezelőtt.
A deszka használatban van azóta is, de ilyen jellegű tésztát elég ritkán látott, mióta az enyém :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése