...ilyenkor szeptemberben mindkettő elkerülhetetlen nálunk :-)
Kezdő háziasszony koromban úgy gondoltam a pite amolyan "snassz" dolog.
Ennél bonyolultabb édesség elkészítése nagyobb kihívásnak tűnt.
A pite szerintem igaz nagyi süti :-) nálunk is anyukám a nagy pitesütögető, a lányaim meg imádják Mama pitéjét.
Jómagam igen ritkán szánom rá magam, most viszont tisztes adag birsalmával a birtokomban, minden másnap, egy-egy nagy tepsivel került ki a sütőből.
Birsalmás pite.
Ebből következik, hogy rohamtempóban fogyasztotta a család.
Most már tudom, hogy egyszerűségével képes felülmúlni a habos csodákat :-),
nem beszélve arról, hogy gyors, kiadós.
Öregszem... ezt napokon belül a naptár is igazolja, na meg, hogy gyakrabban sütögetek pitéket :-) ...
Ez csak egy nagyon egyszerű recept:
Birsalmás pite
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg margarin ( de zsír lenne az igazi :-)
10 dkg cukor (vagy más édesség)
1 tojás
kb. 1 kis doboz tejföl
só
ezeket összegyúrtam, elfeleztem és folpackba csomagolva hűtöttem egy kicsit
Közben a tölteléket elkészítettem:
1,5 kg megtisztított birsalmát apróra daraboltam,
5 dl vízben fahéjjal, citromhéjjal, kevés citromlével, ízlés szerinti édesítéssel nem teljesen puhára főztem.
( nekünk 10 dkg édesség elég volt bele)
Ekkor levettem a tűzről,
2 csomag vaníliás pudingport elkevertem 1 dl vízben, majd ráöntöttem a forró birsre.
Szépen besűrűsödött.
Kihűtöttem.
Tepsibe került, jó nagyba...
Az egyik kinyújtott tésztalapra tettem a birsalmát, rá a másik lapot, megszurkáltam, előmelegített sütőben 200 fokon 40-45 perc alatt megsütöttem .
Öregszem.... pitéket sütök :-)
Ezek szerint már mi is öregszünk.....nagyon szertjük a pitéket! :) Birsalmával még nem készítettem, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésBoldog születésnapot szeretettel.....így előre.....vagy utólag?
Köszönöm szépen Erika!
Törlés