De aztán nem kellett kő, igazából csak kíváncsi voltam milyen is lehet, mennyire jönne az be nekünk, kisfogyasztóknak.
Mert ketten a férjemmel eléggé keveset fogyasztunk, 30 dkg lisztből készült kenyérkéből is kerül néha a fagyasztóba pár szelet, frissen tartás végett. Ha itthon a család "apraja", akkor se megy már úgy mint régen, de olyankor nagyobbak és gyakrabban sülnek.
Többnyire a jól bevált módon, jénaiban, lefedve.
Úgy gondoltam, próbaképpen, na meg a változatosság kedvéért (mert kísérletezni mindig "ér") ha ló nincs szamár is jó alapon :-) kő gyanánt, felforrósított, fedél nélkül(i) öntöttvas edényeimen sütögetek. A patinás öntöttvas kacsasütő még a szomszéd dédmamájáé volt, látszik rajta az idő, eltávolíthatatlanul. :-)
A cipócska wokteszten esett át :-)
És nagyon jól
tettem, hogy nem ruháztunk be kőre, mert nekünk nem annyira tetszett az így
sült kenyér héja.
A címben a kacérkodás és a nyitottság viszont talán magyarázatra szorul. Bár
lehet van, aki érti.
Szívesen mentem (szokásommal
ellentétben) egy invitálást követően, a kiírt szabályok szerint!!!
elvileg...kizárólag "tematikusként" működő zárt közösségi csoportba.
Elvileg, mert volt ott cserép, samott, sőt
szerintem még jénai,
meg fedél is :-) de mindegyis most már.
Nem
csak kő, az a lényeg.
Első, elég időigényes, képekkel is
illusztrált összefoglalómat, úgymond kicenzúrázták, mert nem megfelelő
"alapokon" sült a kenyerem, holott, csak be szerettem volna mutatni
miféle alternatívák léteznek, ha valaki netán arra kíváncsi, hogy érdemes-e
beruházni a nem túl olcsó dologra, a sütőkőre.
Törölni voltam kénytelen a
posztot, és természetesen magamat is.
Szeretem, ha valami korrekt :-)
Ebben az esetben a becsalogató nem volt egészen az.
A kenyérsütést illetően közel se vagyok
profi :-) annak ellenére, hogy 10 éve esszük a saját sütésűt.
Mindig talál az ember új ötleteket,
lehetőségek, ízeket, módszereket, amelyeket néha ki kell próbálni.
Az újítás ezen a téren is eredményes
lehet.
Nos, nekem bevált egyrészt a hagyományos
jénais sütés, de utóbb már öregtészta helyett aktív kovásszal, amit ha
sietős, megtámogatok csipet élesztővel.
Lehet játszani a lisztekkel, a folyadék
menyiségével, hajtogatással, formázással, kelesztési hellyel- idővel, sütési
módszerrel, ki kell próbálni, meg kell tapasztalni, mert ezek a fontos dolgok.
Ezt tettem én is, tapasztalatot
gyűjtöttem, miközben a kő helyett, öntöttvas után,(bár mázas-fedeles
cserépedényem van, csak nagy), egy cserépből készült, olcsó
virágalátéttel próbálkoztam
(mert nem kaptunk tetőcserepet :-)
Immár csoportfüggetlen, "szabadúszóként" :-)
A kis cipóhoz épp elég, belefér a nagy tepsim fedelébe,
együtt a cseréppel felmelegítem őket, majd a kosárkában megkelt tésztát
ráborítom, bevágom, óvatosan bevizezem, és lefedem a tepsi vastagabb,
eredetileg alsó részével.
És ilyenek jönnek ki belőle:-)
Így a héja is megfelel a mi ízlésünknek.
Ez egy áfonyás cipócska. :-)
Érdekessége, hogy itthon készült, de másnap Németországban szegte meg a nagylányunk:-) egy hosszas utaztatás végén.
Cserép alul, cserép felül :-)
Ebben sült
Meg ő is :-)
Természetesen rengeteg weboldalon lehet ma már ellesni, tanulni dolgokat a házi pékség terén, de tapasztalatom szerint, akihez mindig bizalommal fordulhat az ember, sok-sok év után is, az nem más, mint Limara.
Rengeteg a "péktanító" manapság már, és köztük mint a társadalom egészében ilyen is, olyan is akad.
Itt elsősorban a receptek, tippek, tanácsok használhatóságára egyediségére gondolok.
De egyéb szempontok is fontosak lehetnek.
Mindenki a maga ingét vegye magára :-)
De egyéb szempontok is fontosak lehetnek.
Mindenki a maga ingét vegye magára :-)
Egy kis bónusz, bár a kép és a kalács húsvéti, ez bármikor jól jöhet :-)
Bónusz kettő: ( mert ritkán blogolok és, ha már lúd, akkor legyen kövér :-)
Kovászos, melaszos, hosszú kelesztésű ukrán rozskenyér,
Limara receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése